Veertig dagen op weg naar Pasen. Vanouds een periode van soberheid en bezinning. Soberheid, jezelf dingen onthouden, vasten om zo meer gericht te zijn op de weg die Jezus is gegaan.
Als ZWO en Groene Kerk vragen we deze periode aandacht voor ons voedsel. Want wat we eten, zegt veel over wie we zijn en welke waarden we belangrijk vinden. Daarom in deze 40-dagentijd zes recepten met als kenmerk sober, duurzaam en gezond.
Wereldrecepten – sober – duurzaam – gezond
19 maart Groene rijst
Een recept dat in veel studentenhuizen is of werd gekookt. Eenvoudig, snel gedaan en het is natuurlijk af te wisselen met meer of andere seizoensgroenten.
Ingrediënten voor 2 personen
150 gram biologische (zilvervlies-) rijst
1 blokje groenten bouillon
2 groene paprika’s
2 eetlepels (olijf-) olie
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens voorschrift met gepast water en met een blokje groenten bouillon.
Snij de paprika in kleine stukjes en fruit ± 5 minuten aan met b.v. olijfolie.
Roer dit door de rijst en serveer.
12 maart Irio
In Oost-Afrika is het inkomen vaak bepalend voor wat er gegeten wordt. Het recept Irio is de basismaaltijd voor mensen in grote delen van Oost-Afrika.
Wij horen graag wat uw ervaringen met de recepten zijn.
Ingrediënten voor 4 personen
1/2 kilo aardappelen
1 cup (een drinkglas) erwten (vers of diepvries)
1 cup (een drinkglas) maïs (vers van de kolf of diepvries)
1 theelepel boter
peper en zout naar smaak toevoegen
Bereidingswijze
1. Kook de aardappelen en de erwten samen in een pan, evt. zout toegevoegd.
2. Verlaag het vuur als het kookt en laat ca. 15 minuten doorkoken tot de aardappelen gaar zijn.
3. Giet de aardappelen met de erwten af maar bewaar ong. 1 kopje afgegoten water
4. Stamp de aardappelen met de erwten.
5. Roer de maïskorrels in het overgehouden water tot er een homogene massa ontstaat.
6. Roer het geheel door de gestampte aardappelen met erwten, voeg de boter en evt. zout en peper toe.
Tip: De gegoede afrikanen eten dit met een heel dikke draadjes-vleesjus (Nyama Choma) als hoofdmaaltijd; maar ja, dan is het niet vegetarisch meer….
5 maart – Vegetarische curry
Ingrediënten voor 2 personen
150 gram (zilvervlies-) rijst
1 pakje fair trade gele curry
150 gr linzen
blikje fair trade kokosmelk
halve biologische bloemkool
2 vrije-uitloopeieren
Bereidingswijze
1. Kook de rijst en de linzen volgens voorschrift.
2. Kook gelijktijdig of van tevoren twee eieren 8-10 minuten.
3. In aparte pan: kook de halve bloemkool in kleine stukjes gesneden snel even in 5 minuten. Giet af.
4. Voeg de kokosmelk, de linzen (met vocht) en het pakje curry toe.
5. Laat het geheel 5- 10 minuten zacht sudderen en serveer met de rijst en met de gepelde hardgekookte eieren.
26 februari – Linzensoep
Ingrediënten voor 2 personen
1 kop linzen
1 grote ui
1 a 2 winterwortels
1 prei inclusief het groen
2 bouillonblokjes
1 liter water
peper
Bereidingswijze
1. Hak de groenten fijn en fruit zachtjes in wat olie.
2. Voeg na 5 minuten 1 liter water toe, de linzen en de bouillonblokjes.
3. Laat het geheel ongeveer een 20-30 minuten koken.
4. Peper naar smaak en eventueel yoghurt toevoegen voor wat meer binding
Tip: Met wat brood erbij is deze soep een volledige maaltijd.
foto: MMV / Marjolein van Heumen, Lotte Huijser