Tulpen bij Oude Kerk

Tulpen bij Oude Kerk
De Airborne Tulips Memorials uit Engeland zijn 24 oktober geplant rondom de Oude Kerk.
Een enthousiaste groep kerkhoveniers zorgde ervoor dat de 500 bollen in de grond kwamen.

De tulpen zijn enkele weken geleden in ontvangst genomen van een delegatie van de Airborne Tulips Memorials uit Engeland. De tulpenbollen zijn in Engeland opgekweekt door een Nederlands bedrijf.

Airborne Tulip Memorials is een organisatie opgezet door Darren Kaye uit Manchester. Zijn grootvader lande op de Ginkelse heide in september 1944, en Darren heeft in zijn herinnering deze organisatie opgezet. De gedachte is om op plaatsen die in verband staan met de gebeurtenissen van die dagen, tulpen te laten planten die marroon bloeien, de kleur van de welbekende baretten.

Zo zijn er de afgelopen weken bollen aangeboden bij diverse basisscholen in de gemeente Renkum, het voormalige Elisabeth Gasthuis, Schoonoord en bij Sophie Lambrechtsen
Oprichter Darren kwam op het idee van de tulpenhulde toen hij een herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek bijwoonde. Hij raakte ontroerd tijdens de traditionele afsluiting van de plechtigheid door de bloemenkinderen.

Traditioneel leggen de Britten poppies op oorlogsgraven, verwijzend naar de klaprozen die na de Eerste Wereldoorlog groeiden op het door verwoesting kaalgeslagen land van Vlaanderen. Darren ontdekte dat de tulpen afkomstig zijn uit dezelfde familie van bloemen. De bollen die in de lente in bloeiende tulpen veranderen, staan symbool voor de herwonnen vrijheid.

  
terug