Oecumenische activiteiten

Raad van Kerken

De Raad van Kerken in Oosterbeek-Wolfheze en Doorwerth-Heveadorp organiseert verschillende oecumenische activiteiten.
Naast oecumenische vieringen en vespers zijn er ook bezinningsactiviteiten. De Thee met Thema-bijeenkomsten en de Leerhuisavonden zijn de meest bekende.

 

Ontmoetingen in een open en ontspannen sfeer rond een thema dat er toe doet

Logo TmT TheemetThemaHet zijn eigenlijk ronde tafel gesprekken waarbij iedereen kan aanschuiven. Deze ontmoetingen staan open voor iedereen, dorpsbreed.

De werkgroep schrijft: Wij zijn een werkgroep die zich ten doel stelt mensen – alle inwoners van de gemeente Renkum – de kans te bieden eens dieper na te denken over vragen waarvan men in de wandelgangen zegt: “Dáár zouden we eigenlijk eens dieper over moeten door praten”.
Het betreft onderwerpen die raakvlakken hebben met kunst en cultuur, maatschappij en samenleving, wetenschap, of geloof en spiritualiteit. Daarover gaan we met de inleider en elkaar in gesprek.

Koffie en thee staan klaar vanaf half vier. Het officiële deel begint om 16.00 precies en het eindigt om 17.30 uur.
De bijeenkomsten worden georganiseerd door een werkgroep van de Raad van Kerken en vinden meestal plaats in de Vredebergkerk.

Klik hier voor het lezen van de folder met alle informatie over het programma 2021-2022
Wilt u via de mail op de hoogte gehouden worden, dan horen we dit graag.

Contactadres: theemetthemaoosterbeek@gmail.com

Overzicht programma 2021 – 2022

26 september om 19.00 uur in de Oude Kerk
Enkele jaren geleden vertelde Wouter Verhage over Muziek van oorlog en vrede. Op veler verzoek vervolgt hij zijn verhaal, maar nu over muziek uit WOII.

23 oktober
In het Filmhuis ontvangen we op 23 oktober de jonge film- en documentairemaakster Naomi White. Haar films gaan over identiteit, erbij kunnen horen en gemeenschap. We gaan met haar in gesprek over haar meest persoonlijke documentaire, het oorlogstrauma van haar Liberiaanse vader.

28 november
Taco Bos is geestelijk verzorger bij Pro Persona, en verbonden aan de Protestantse Kerk Oosterbeek-Wolfheze. Hij vertelt over zijn pelgrimstocht door Duitsland, najaar 2020, met beeld en geluid over inspiratiebronnen, lijfelijke en zintuigelijke ervaringen, ontmoetingen, natuurbeleving, markering van een nieuwe levensfase en pelgrimage als vorm van gebed, meditatie en engagement.

23 januari
Onderzoeker Judith Möller van de UvA heeft zich gespecialiseerd in de vraag hoe complotdenken en radicalisering wordt beïnvloed of zelfs gestuurd door de (sociale) media. Zij deelt met ons graag de laatste inzichten op dit gebied.

27 februari
De beeldhouwer Dennis Coenraad neemt ons aan de hand van dia’s van zijn bronzen beelden mee naar de vraag: Wat leeft er aan spiritualiteit, drift en ervaring in de mens?

27 maart
“Een nieuw begin” is het thema van de vertelvoorstelling. Het thema is ‘van oud naar nieuw’, met vertellers Jan Tijssen en Edgar Nollen, muzikaal begeleid door Jacqueline van Koolwijk..

24 april
Jan Hassink
is onderzoeker in Wageningen  en gaat met ons in gesprek over “Een duurzaam voedselsysteem: kan dat?

22 mei
Onze laatste bijeenkomst tenslotte staat in het teken van fundamenteel onderzoek, en in het bijzonder de rol van de wetenschapper zelf: hoe kijk je aan tegen de onderzoekswereld en je beroep? hoe houd je de energie vast als je pas op lange termijn resultaat hebt? en waar komt je passie vandaan? Daarover gaat Johan Mentink, onderzoeker en docent op het gebied van magnetisme aan de Radboud Universiteit, met ons in gesprek.

 

Lezen van de heilige boeken Thora en Bijbel

Het Leerhuis is gebaseerd op het Joodse leren waar de Schriften en de commentaren gelezen en met elkaar besproken werden. Doel is om tot een beter verstaan van de Schriften te komen. Het is een ‘heen-en-weer-gaan’ tussen tekst en (be)leven, tussen God en mens, tussen mensen onderling en de leefsituatie van een ieder. Elke Leerhuisavond heeft een inleider die het thema van een bepaalde invalshoek belicht. De inleiders komen uit verschillende tradities.

De avonden worden gehouden in de Remonstrantse kerk, Wilhelminastraat  10, in Oosterbeek en zijn van 20.00 tot 22.00 uur.
Kosten € 55,00 voor het hele programma of € 7,50 per avond.

Inlichtingen bij het secretariaat
mevr. R.M.C. Enklaar-Cooymans, Van Wassenaerweg 17, 6862 ZC Oosterbeek, 026 3335770

Leerhuis programma 2021 – 2022

Voor wie meer wil weten over de interesse heeft, lees hier de Leerhuis Folder 2021 2022.

beeld MichacursusWord je geraakt door het onrecht dat je om je heen ziet? Wil je er wat aan doen en vraag je je af wat God van ons vraagt? In de Michacursus ontdek je wat de Bijbel zegt over gerechtigheid en hoe jij, met jouw talenten, kunt meewerken.
Thema’s die in de Michacursus aan bod komen zijn o.a. de impact van onze levensstijl op de schepping, misstanden in de kledingindustrie en de verdeling van welvaart in de wereld. Door middel van concrete en uitdagende opdrachten ontdek je hoe je met hoofd, hart en handen verschil kunt maken.

De cursus in de Vredebergkerk is half maart 2020 vanwege corona afgebroken.
Een excursie naar Veld en Beek en een afsluitende bijeenkomst moet nog plaats vinden.
Zo gauw er weer mogelijkheden zijn wordt deze cursus afgerond en een nieuwe gepland.

Lees het tussenverslag en wanneer u ook interesse hebt in een Michacursus, er zijn plannen voor een nieuwe eventueel verkorte cursus in 2020 – 2021.

Contactpersoon Anne van Laar, michacursusoosterbeek@outlook.com of 026 3333813