Ontmoetingen in een open en ontspannen sfeer rond een thema dat er toe doet
Het zijn eigenlijk ronde tafel gesprekken waarbij iedereen kan aanschuiven. Deze ontmoetingen staan open voor iedereen, dorpsbreed.
Koffie en thee staan klaar vanaf half vier. Het officiële deel begint om 16.00 precies en het eindigt om 17.30 uur.
De bijeenkomsten worden georganiseerd door een werkgroep van de Raad van Kerken
Hebt u belangstelling, lees het voorlopige programma 2020 2021. Voor de bijeenkomsten in de herfst hebben we reservedatums zodat deze evt. naar voorjaar 2021 verplaatst kunnen worden.
Wij hanteren het corona-protocol van de Vredebergkerk. U dient zich daarom aan te melden bij onderstaand contactadres. Bij overinschrijving berichten wij u.
Contactadres: theemetthemaoosterbeek@gmail.com
Programma 2020 – 2021
27 september
Het boek ‘De zin van het leven’ van Volkskrant -journalist Fokke Obbema is een bundeling van 40 interviews over grote levensvragen die hij hield nadat een volkomen onverwachte hartstilstand hem bijna het leven kostte. Welke inzichten heeft hem dat gegeven en welke inzichten hebben wij zelf?
Lees een verslag van deze bijeenkomst, gemaakt door Oase.
25 oktober: in verband met corona verplaatst naar 11 april 2021
22 november (in verband met corona verplaatst naar 14 februari 2021)
Ook de bijeenkomst met onderzoeker/publicist Willem Huberts staat in het licht van 75 jaar bevrijding. In zijn recente boek ‘In de ban van een beter verleden’ onderzoekt hij het Nederlands fascisme in de jaren 1923-1945 en vergelijkt dat met dezelfde bewegingen in het buitenland.
24 januari
In dit jaarprogramma kan het thema Coronacrisis eigenlijk niet ontbreken. Koos van Noppen, o.a. hoofd communicatie bij IZB, gaat hierover als freelance journalist met ons in gesprek, in het bijzonder over de positieve en negatieve effecten van deze crisis op korte en lange termijn
14 februari (vanwege corona afgelast)
Ook de bijeenkomst met onderzoeker/publicist Willem Huberts staat in het licht van 75 jaar bevrijding. In zijn recente boek ‘In de ban van een beter verleden’ onderzoekt hij het Nederlands fascisme in de jaren 1923-1945 en vergelijkt dat met dezelfde bewegingen in het buitenland.
28 februari (vanwege corona afgelast)
De beeldhouwer Dennis Coenraad neemt ons in zijn voordracht De Akker van de Ziel aan de hand van dia’s van zijn bronzen beelden mee naar de vraag: Wat leeft er aan spiritualiteit, drift en ervaring in de mens? Hij vertelt uit eigen ervaringen. In zijn werk staat de mens centraal. Ook werpt hij de vraag op: Wie is de mens?
28 maart (vanwege corona afgelast)
“Een nieuw begin” is het thema van de vertelvoorstelling, waarin Jan Tijssen en Edgar Nollen, muzikaal begeleid door Jacqueline van Koolwijk, ons meenemen in vertellingen over de transformatie van het oude naar het nieuwe: de weg naar de bron, de Maïsmoeder en hoe het licht in de wereld kwam.
11 april
In dit bevrijdingsherdenkingsjaar hebben we enkele bijeenkomsten die daarop zijn gericht. De eerste daarvan heeft als thema ‘Entartete Kunst’: de door de nazi’s verboden kunst die toen tentoongesteld werd: wat was de aanleiding daarvoor? wie waren die kunstenaars en wat voor werk maakten zij? Kunsthistorica Josée Claassen neemt ons mee in dit thema met beeld en muziek.
25 april
Enkele jaren geleden vertelde Wouter Verhage over Muziek van oorlog en vrede. Hij was toen aangekomen bij de Tweede Wereldoorlog en dit vroeg, op verzoek, om een vervolg. Komend seizoen zal hij opnieuw bij ons te gast zijn en zijn boeiende lezing vervolgen. Hoe hebben componisten dit thema in hun muziek verwerkt en welke zeggingskracht ontstond daardoor? Ook de Slag om Arnhem komt aan de orde.
30 mei
Onze laatste bijeenkomst tenslotte staat in het teken van fundamenteel onderzoek, en in het bijzonder de rol van de wetenschapper zelf: hoe kijk je aan tegen de onderzoekswereld en je beroep? hoe houd je de energie vast als je pas op lange termijn resultaat hebt? en waar komt je passie vandaan? Daarover gaat Johan Mentink, onderzoeker en docent op het gebied van magnetisme aan de Radboud Universiteit, met ons in gesprek.
Voor meer informatie, lees en bekijk de folder